A Dísznövény Webáruház cookie-kat használ, annak biztosítására, hogy a használata kifogástalan legyen, és a legjobb élményt nyújtsuk Önnek webáruházunkban.
Bővebb tájékoztatást adatkezelésünkről itt talál: Adatvédelmi nyilatkozatunk
(A beállításokat bármikor módosíthatja a képernyő bal sarkában megjelenő fogaskerékre kattintva!)

Menü

Fenyő - Karácsony - Kiültetés

Fenyő - Karácsony - Kiültetés

Karton karácsonyfa képA földlabdás vagy konténeres karácsonyfa is megbízhatóan kiültethető díszkertünkbe!

Mindannyian tudjuk, hogy a karácsonyra kivágott fenyők kifejezetten erre a célra készült termékek, melyeket úgymond, az előállító termesztők, ilyenkor "learatnak" és az "asztalunkra" teszik, azaz ezen termék nem létezne, nem ültetnék, nem nevelnék, és természetesen nem is vágnák ki, ha nem lenne az ünnepünk része! Tehát ez nem nevezhető természetkárosításnak, fairtásnak, sokkal inkább nevezhető aratásnak, ahogyan az imént is írva volt! Mégis, sokan vagyunk, akiket ez rossz érzéssel tölt el, és karácsonyfának élő, földlabdás vagy konténeres fenyőfát díszítünk, mely terveink szerint aztán díszkertünkbe kerül kiültetésre. Ennek korrekt, a biztonságos eredést biztosító módjáról olvashat itt néhány hasznos tanácsot. Ezeket alkalmazva nagy eséllyel marad a karácsonyfánk hosszú ideig kertünk fenyődísze. Mindez a technika több éves saját tapasztalaton alapul!


 

Karácsonyfa – tehát karácsonyfánk konténeres, és tervezzük díszkertbe kiültetni, erre alkalmas időpont lehet a januári enyhülés, mely Vízkereszt (január 6) napjának környékén sokszor köszönt ránk. Ez az időszak megfelelő lehet a kellően felkészített fenyőfa kiültetésére! A felkészítésnek már fontos eleme a fenyőnk karácsonyfaként, lakásunk fűtött körülményeinek elviselése is, mivel alapvetően ez az az időszak, mely leginkább megviseli a fenyőt.

Eredendően és alapvetően ez idő alatti, megfelelő gondozás teremti meg a lehetőséget a kiültetéshez.

Nagyon ajánlott, hogy hűvös helyre állítsuk a karácsonyfát, amennyiben központi fűtésünk van, akkor ablak vagy teraszajtó elé. Tűlevélház képEz időszak alatt pedig folyamatosan tartsuk nedvesen a földjét, továbbá rendszeresen párásítsuk a lombját, mely történhet spriccelővel, vagy helyezhetjük az edényes fenyőt egy tál kavics közé, amit folyamatosan vízzel töltünk fel.

Ezek után következik az akklimatizálás (azaz, a szobai körülményeket feledtessük el a fenyőfával – ha van rá lehetőség a karácsony elmúltával minél hamarább tegyük ki folyosóra, pár nap után külső térbe, közel a házhoz, majd a kertbe). Fontos, hogy a külső körülményekhez visszaszoktatást időben kezdjük el, és a kiültetéshez alkalmas időpontra, már felkészülve érkezzen a fenyőfánk!

A folyamat során szükséges lehet locsolni is, amennyiben a földlabda vagy az edényben lévő növény nem fagyott át. Mindezek után, ha a talaj sem fagyott, a fenyő kiültethető és nagy eséllyel meg is marad. Azonban, ha ezt az időpontot elszalasztjuk, előfordulhat az is, hogy majd csak márciusban lesz alkalom a kiültetéshez!

Maga az ültetés történjen megfelelő mélységű, és szélességű gödörbe, melynek az aljára kerüljön egy lapátnyi komposztált marhatrágya, erre "A" típusú savanyú termőföld, aztán helyezzük bele az edényből kivett fenyőt, majd töltsük vissza a kiásott termőtalajt. Amennyiben földlabdás a fenyő, a jutazsákot nem szabad levenni, nehogy a labda szétessen, a jutazsák aztán hamar lebomlik, és a gyökeresedést nem fogja akadályozni!

Karácsonyfa céljára Dísznövény Webáruházunkban is talál megfelelő konténeres vagy földlabdás >> díszfenyőt.


 

» Tehet észrevételt, megjegyzést, valamint kérdezhet a témával kapcsolatban:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés kertgondozás

Keresés